Отворено е. Липсвахте ни. Заповядайте!С такива надписи по витрините вчера Великобритания

...
Отворено е. Липсвахте ни. Заповядайте!С такива надписи по витрините вчера Великобритания
Коментари Харесай

Великобритания напълни пъбовете и халбите

" Отворено е. Липсвахте ни. Заповядайте! "

С такива надписи по витрините вчера Англия ненапълно се върна към познатия метод на живот, откакто бяха разхлабени строгите ограничаващи ограничения. 

За първи път от три месеца насам пъбовете с градини, магазините и салоните за красота отвориха порти. Отново работят и фитнесите, спа центровете, зоологическите градини, тематичните паркове, библиотеките. Някои бирарии и питейни заведения отвориха още от среднощ, като един притежател разяснява пред BBC, че има " чувство за празненство ". Съобщава се и за опашки пред някои магазини, които обичайно са мощно посещавани, а от началото на годината бяха затворени.

Премиерът Борис Джонсън призова всички да се " държат отговорно ", само че от фрагментите в нашата галерия сами виждате, че мъчно може да се наложи преграда на желанието на хората още веднъж да си спомнят какво значи да се срещнеш с другари, да посетиш обичания си пъб, да се смееш и да общуваш онлайн, а не онлайн.

Радостта на англичаните е огромна, а обществената отдалеченост – дребна. 

Превърнали се в институция във Англия, пъбовете обичайно са сърцето на живота на локалните общности – от претъпканите градски места, където по традиция хората се срещат след работа, до селските кръчми, които постоянно са единственото място, където локалните могат да се съберат.



Но всички тези типични британски пъбове бяха принуждавани няколко пъти да затворят след старта на пандемията и в следствие някои не успяха да оцелеят, с цел да посрещнат още веднъж клиенти. Въпреки че обществените политики и поддръжката за засегнатите от рестрикциите бизнеси на Острова е на галактическа висота, спрямо ситуацията в България, доста съдържатели на пъбове към този момент са се преориентирали към други занимания.

Поне 2000 заведения са затворили вечно, изчислява Британският конгрес на пъбовете (The Forum for British Pubs). 

Заети в сектора, специалисти и политици пък споделят, че се притесняват от затварянето на още от типичните за Англия места за обществен живот, срещи, другарство. 

В същото време доста градски пъбове без градини или външни площи към момента не могат да възобновят работа. Посрещането на клиенти вътре в заведенията се чака да бъде обновено през май съгласно проекта за последователно разхлабване на рестриктивните мерки. Дори тогава пъбовете евентуално ще би трябвало да съблюдават разпоредбите за обществена отдалеченост за още няколко седмици, а държавното управление обмисля дали да вкара условието за владеене на имунизационни паспорти за клиентите на хотелиерския и ресторантьорския бранш.

Пълният мащаб на обвързваното с пандемията затваряне ще стане прочут едвам през идните месеци, споделя Ник Антона, народен шеф на Кампанията за същински ейл (CAMRA), който се притеснява, че рестрикциите са основали чувство, че пъбовете не са безвредно място.

" Вредите към този момент са нанесени ", безапелационен е той.

Хората, които имат " локал ", който посещават постоянно, се усещат по-социално ангажирани и по-доволни и е по-вероятно да имат доверие на други членове на тяхната общественост, сочи проучване, извършено през 2016 година от Оксфордския университет взаимно с Кампанията за същински ейл.



Пъбовете са употребявани като място за срещи от разнообразни организации, от групи по интереси и обществени клубове за възрастни хора до родителско-учителски сдружения, групи за поддръжка и даже локални препоръки.

 
В Нидерландия и Испания направиха първите огромни концерти от година насам
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР